Shiv Mandir Almere

Shiv Mandir

De Stichting Brahm Rishi Kaylaash Dhaam wilde een gebouw voor religieuze en culturele activiteiten van de Hindoestaanse gemeenschap in Almere realiseren, de zogenaamde Shiv Mandir. De daarvoor bestemde locatie was onderdeel van het door bureau OMA ontworpen Homeruskwartier in Almere-Poort. Het project werd helaas niet uitgevoerd.

Het ontwerp voor de Shiv Mandir is gebaseerd op een aantal basiselementen van klassieke Indiase hindoetempels zoals een symmetrische compositie, een grote zaal met kolommen, een omgang rondom deze zaal en een alleen van buiten zichtbare toren boven de beelden van de goden. Ook de horizontale gelaagdheid van de in verschillende kleuren baksteen gemetselde gevels refereert aan klassieke voorbeelden.

In de grote sacrale ruimte ontstaat een bijzondere sfeer door de daglichtinval via de ramen achter het opengewerkte metselwerk. In het donker zorgt de verlichting van deze zaal voor een lantarenachtige uitstraling aan de buitenkant die de bijzondere functie van dit gebouw in de omgeving accentueert.