De gemeente Beek schreef een prijsvraag uit voor de realisatie van 35 energiezuinige woningen volgens het cradle to cradle principe op de locatie van de voormalige school LTS Groenewald. Onze prijsvraaginzending ontstond in nauwe samenwerking met projectontwikkelaar PFC≤ Envelopment en bouwfysisch adviesbureau DGMR.

Alle 35 woningen zijn rondom een groen en verkeersvrij buurtpark gesitueerd en hebben een optimale oriŽntatie op het zuiden. De woningen zijn gebaseerd op een eenvoudig houtskelet en hebben een grote mate van aanpasbaarheid en flexibiliteit. Op de zuidzijde is elke woning voorzien van een overdekte buitenruimte in vorm van een kas waardoor de bewoners ook in de tussenseizoenen en op regenachtige dagen buiten kunnen zitten.
Dankzij deze kassen kan de energiebehoefte van de woningen aanzienlijk worden verlaagd. In de tussenseizoenen wordt voor de ventilatie gebruik gemaakt van het temperatuurverschil tussen kas en buitenruimte. Op zeer warme of zeer koude dagen daartegen wordt middels een grondbuiscollector ventilatielucht gekoeld of voorverwarmd. Daarnaast zorgen goede thermische isolatie, zonnecollectoren, vloerverwarming, CO2-gestuurde ventilatieroosters en een warmteterugwinsysteem voor een uitzonderlijke energieprestatie met een EPC van 0,35.

Klik hier voor een publicatie op de website van Duurzaam Gebouwd.
Klik
hier voor een publicatie op de website van Architectuur NL.

Cradle to cradle woningen / Beek / 2011

3e prijs
Prijsvraag gemeente Beek

Ontwerp
Dittmar Bochmann Architecten

Projectarchitect
Jan Bochmann

1 2 3 4 5 6 Info PDF