Potentiaal, het huidige gebouw van de Faculteit Elektrotechniek op de campus van de TU Eindhoven, zal in de toekomst worden getransformeerd naar een gemengd programma van studentenhuisvesting, kantoren, onderwijsfuncties en een cultureel centrum.

Uitgangspunt voor dit prijsvraagontwerp was het behoud van de onderlinge samenhang tussen de verschillende gebouwen op de campus met nagenoeg dezelfde karakteristieke horizontale gevelindeling. Het vernieuwde Potentiaalgebouw heeft daarom twee verschillende gezichten. Overdag refereert de nieuwe buitenschil van de dubbele gevel aan de horizontale bandenstructuur van de oorspronkelijke vliesgevel. De daarachterliggende tweede gevel daartegen is afgestemd op het programma en bepaald ‘s nachts de spectaculaire uitstraling van het vernieuwde gebouw. Het tussenklimaat tussen deze twee gevels wordt gebruikt om de ventilatielucht natuurlijk voor te verwarmen en de energiebehoefte van dit gebouw aanzienlijk te verlagen.

In het vernieuwde gebouw kunnen 350 tot 400 studenten worden gehuisvest. Het culturele centrum en het restaurant zijn in drie nieuwe bouwlagen bovenop het bestaande casco gerealiseerd. Deze ruimtes hebben een uniek uitzicht over Eindhoven.

Potentiaal / TU Eindhoven / 2011

Geselecteerd ontwerp
Prijsvraag Europan 11

Ontwerp
Dittmar Bochmann Architecten

Projectarchitect
Jan Bochmann

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Info PDF